Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Elektronisk mikser

I elektronikken er en mikser et elektronisk kredsløb, der bogstaveligt talt matematisk ganger (blander) 2 indgangssignaler med forskellig frekvens.

Det sker over en eller flere ulineære komponenterer som f.eks. dioder, bipolare transistorer eller FETs, som sammensættes og forspændes, så de samlet mere eller mindre simulerer matematisk multiplikation.

Resultatet er et udgangssignal, der som regel indeholder de 2 grundfrekvenser samt summen af og differensen mellem de 2 frekvenser.

En mikser anvendes bl.a. i radioforsatse til at nedblande det modtagne signal med en lokaloscillator til en mellemfrekvens efter superheterodynprincippetprincippet.

Enkelte kredsløb undertrykker grundfrekvenserne, bl.a. dobbeltbalanceret mikser (latticeblander), der kun udleder sum og differens.

Table of contents
1 Mikserens matematiske mekanisme
2 Se også
3 Eksterne henvisninger

Mikserens matematiske mekanisme

De 2 signaler som ønskes mikset sammen bliver for simpelthedens skyld modelleret som sinus spændingssignaler. De bliver repræsenteret som:

hvor

Hvis vi kan finde en måde at multiplicere disse 2 signaler med hinanden til hvert tidspunkt, kan vi anvende følgnende trigonometriske identitet:

Får vi:

Som det ses, er både summen () og differencen () repræsenteret ved multiplikation af de 2 oprindelige frekvenser.

Se også

  • Mikser - for andre betydninger.
  • Gilbert-celle
  • Dioderingmikser, diodemikser

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: