Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Elektrisk stol

Den elektriske stol var en udrustning som har været i udstrakt brug i USA for henrettelse af dødsdømte forbrydere. Den indførtes i slutningen af 1800-tallet. Over 25 stater anvendte den i hele 1900-tallet. Nu i 2000-tallet ser det ud til at den er ved at gå af brug.

Table of contents
1 Historie
2 Metode
3 Afskaffelse
4 Se også
5 Eksterne henvisninger

Historie

Den første praktisk anvendelige elektriske stol blev konstrueret af Harold P. Brown. Browns konstruktion var baseret på vekselstrøm, en teknik som netop da var ved at komme frem som konkurrent til Edisons jævnstrøm. Valget af vekselstrøm skyldtes Edisons påstand at denne var livsfarligere end jævnstrøm.

Staten New York nedsatte i 1886 en komité som skulle finde frem til en ny og mere human henrettelsesmetode i stedet for hængning. Efter at Brown og Edison havde gennemført undersøgelser og prøver (på dyr!), blev vekselstrømsstolen antaget af komiteen i 1889. [1]

Den første som blev henrettet i stolen var William Kemmler i New Yorks Auburn Prison den 6 august 1890. Fra 1897 til 1908 blev den elektriske stol indført i Ohio, Massachusetts, New Jersey og Virginia, og den blev snart den overvejende metode i USA. Denne plads holdt den indtil midt i 1980erne, til trods for at gaskammeret fra 1950erne voksede i popularitet.

En rekord blev sat en juliaften i 1929 da syv mænd blev henrettet, den ene efter den anden, i stolen i Kentucky State Penitentiary, Eddyville.

Bekendte personer som endte i stolen var Julius og Ethel Rosenberg.

Den elektriske stol gik af brug efterhånden som lovgiverne søgte efter mere humane metoder for henrettelse. Giftinjektion blev mest populær, ikke mindst som følge af avisberetninger om tilfælde hvor der var kludret med stolen i begyndelsen af 1980erne. Nogle stater lader endnu den dømte vælge mellem stolen og giftinjektion. Det er sjældent at nogen foretrækker stolen. Stolen var senest i brug i maj 2004 da James Neil Tucker blev henrettet i South Carolina; dette bliver muligvis den sidste gang den kom i brug.

Metode

Fangen blev sædvanligvis fastspændt i stolen med en elektrode anbragt på sit hoved og en anden til det ene ben. Mindst to gange blev elektrisk strøm sendt igennem ham i flere minutter. Først anvendtes en spænding på ca. 2.000 volt som skulle gennembryde hudens modstand og fremkalde bevidstløshed. En strømstyrke på ca. 8 ampere var det normale.

Afskaffelse

Efter at Texas havde indført giftinjektion i 1982, gik brugen af den elektriske stol gradvis, men hurtigt af brug. I 2004 er de eneste steder i verden som har stolen som en valgmulighed er Alabama, Florida, Nebraska, South Carolina, Tennessee and Virginia. I Nebraska er stolen den eneste henrettelsesmetode; i de øvrige stater må fangen selv vælge mellem den og injektionen.

Se også

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: