Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Eiffeltårnet

(det store tårn i baggrunden er Tour Montparnasse)]] og Trocadéro.]]

Eiffeltårnet er det mest genkendte vartegn i Paris, og er internationalt kendt som et symbol for Frankrig. Eiffeltårnet er opkaldt efter sin konstruktør, ingeniøren Gustave Eiffel. Det er en kendt turistdestination, med over 5,5 millioner besøgende hvert år. Tårnet havde sin 200.000.000'ne gæst den 28. november 2002.

Eiffeltårnet blev bygget fra 1887-1889 til Verdensudstillingen i 1889 som en hyldest til hundredeårsdagen for Den franske Revolution. 300 stålarbejdere samlede 18.038 stykker af stål ved brug af 2,5 millioner nitter. I alt blev der anvendt cirka 7.000 tons stål. Højeste udsving i stærkt blæsevejr er 12 centimeter, mens tårnet udvider sig maksimalt 15 centimeter i stærk varme. De 4 fundamenter er gravet 9-14 meter ned i jorden og har hver en flade på 26 kvadratmeter. Tårnet har 1.792 trappetrin til toppen og kostede i 1889 7,8 millioner franc at bygge. Med baggrund i den generelle sikkerhedstilstand for den tid, er det bemærkelsesværdigt, at alene en arbejder døde under konstruktionen.

Tårnet blev mødt med en del modstand fra offentligheden, da man mente at tårnet ville være en torn i øjet. I dag er tårnet anerkendt som et af de mest smukke stykker arkitektur i verden.

Den 31. marts 1889 kunne ingeniør Eiffel hejse Tricoloren på toppen. Den første besøgende var den daværende prins af Wales (Edward 7.), der besteg tårnet 10. juni 1889.

Eiffeltårnet havde oprindeligt alene en tilladelse til at blive stående i 20 år, men da tårnet viste sig at være værdifuldt for telekommunikation, blev Eiffeltårnet stående. Den 12. januar 1908 blev den første langdistance radiomeddelelse sendt fra tårnet. Tårnet har nu en række praktiske formål: Radio- og tv-antenne, meteorologisk station og luftfyr. På 1. og 2. etage findes restauranter og på toppen en snackbar.

Tårnet har også været solgt til et godtroende fjols ved et bondefangerkneb af Victor Lustig.

Tårnet er 300 meter højt, uden at indregne tv-antennen på toppen, som har en højde på 20 meter. Vedligeholdelsen af tårnet inkluderer 50 tons mørk brun maling hvert syvende år. I 2000 blev der installeret blinklys og en række projektører. Disse lys er efterhånden blevet del af en natlig begivenhed i Paris. Projektørerne er blevet et sømærke i Paris nattehimmel.

Adskillige reproduktioner (ofte i mindre skala) eksisterer i:

Adgang til tårnet via

  • Metro: Trocadéro (9) eller Bir-Hakeim (6)
  • RER: Champs-de-Mars - Tour-Eiffel (C)

Se galleriet
»« i .


Denne artikel var dagens artikel den 31. januar 2005.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: