Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Edmund Husserl

Edmund Husserl (8. april 1859- 26. april 1938) Husserl var tysk filosof og skriver sig ind i filosofiens historie som grundlæggeren af den moderne fænomenologi. Han studerede under Brentano og søgte fra dette udgangspunkt at udvikle en gennemgribende revision af filosofien. Husserl søger gennem sin transcendental-fænomenologiske filosofi at gennemføre det som Descartes ikke fik klaret tilfredsstillende, at finde et sikkert fundament for al erkendelse, dagligdags, videnskabelig og filosofisk. For at finde dette indfører Husserl en særlig metode: Vi skal se bort fra alle fordomme og al teoretisk viden, sætte parentes om den, udføre epoche - træde ud af eller transcendere den naturlige indstilling.

Husserl ser i epocheen bort fra spørgsmålet om egen og omverdenens eksistens. Han konstaterer at bevidsthed altid er bevidsthed om noget, at bevidsthed er intentionel (rettet mod noget). Opgaven for fænomenologien bliver nu, ifølge Husserl, at beskrive bevidsthedens objekter som givet i bevidstheden. Disse objekter kan være af forskellige typer fx perciperede ting som træer og stole, erindringer eller fantasi.

Når vi erkender et sagforhold, fx katten er sort, kræver det først en erkendelse af at der er en kat, og før det erkendelsen af 'kat'. Denne føren erkendelse tilbage til dens betingelser kalder Husserl for den transcendentale eller fænomenologiske reduktion og den yderste betingelse for al erkendelse er det transcendentale jeg. Det transcendentale jeg betegner Husserl som en identitetspol, som alle bevidsthedstilstande (herunder sanseoplevelser) retter sig imod og som gør at vi oplever objekter og ikke bare løsrevne sansedata.

Det transcendentale jeg er noget andet end og fundamentalt forskelligt fra det empiriske jeg som er et objekt blandt andre objekter. Det er det jeg der udgør en identitet og som er knyttet til en krop. Denne spaltning i to jeg'er har gjort Husserl til genstand for den samme kritik som ramte Descartes' dualisme: Hvad er forholdet mellem de to væsensforskellige instanser og hvorledes interagerer de?


Husserls mest indflydelsesrige elev og arvtager var Martin Heidegger som dog førte fænomenologien i en noget anden retning.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: