Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe (19. januar 1809 - 7. oktober 1849) var en amerikansk digter og forfatter.

Han var med til at grundlægge den klassiske kriminalgåde som genre med sin novelle Dobbeltmordet i Rue Morgue og dens efterfølgere. Interesserede sig også for kryptologi, og hans novelle Guldbillen indeholder et klassisk eksempel på kryptoanalyse.

Han har blandt andet også skrevet digtene Dream-land, Raven, Annabel Lee og An Enigma.

Poes stil er bland andet karakteriseret ved, at han blander en essay-agtig, reflekterende stil med fiktionsfortællinger. Flere af hans noveller, f.eks. "The Premature Burial" (da. "Levende Begravet") og "The Imp of the Perverse" (da. "Genstridighedens Djævel") begynder som en ren afhandling, som derefter pludselig viser sig at være et dybt personligt vidnesbyrd fra en fortæller, der har afhandlingens emne skæbnesvangert inde på livet: I "The Premature Burial" viser fortælleren sig således at have lidt af en altødelæggende angst for at blive levende begravet.

Se f.eks.

  • (de fleste endnu kun på engelsk)
  • Guldbillen og andre hemmelighedsfulde fortællinger oversat af Otto Rung og udgivet i 1941 med novellerne Guldbillen, Dobbeltmordet i Rue Morgue, Den røde døds maske, Brillerne, Hjertet der røbede, Den aflange kasse, William Wilson, "Du er manden", Det ranede brev, Ned gennem malstrømmen og Det ovale portræt.
  • Mordene paa Rue Morgue, oversat af Jørgen Max Jørgensen, indeholdende novellerne: Mordene på Rue Morgue, Det stjålne brev, Den sorte kat, Brønden og pendulet, Et fad Amontilado, Det ovale portræt, Springfrø, Den røde døds maske, Sfinksen, Hjertet der forrådte og Berenice.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: