Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Dualis

To-tal

Dualis/To-tal er et tredje grammatisk tal, de to andre er singularis/ental og pluralis/flertal. Hvor singularis/ental betegner én og pluralis/flertal betegner flere, betegner dualis/to-tal to. Muligvis skal kollektiv med i samlingen, idet betegnelsen dækker en flerhed, som beskrives samlet.

Dualis/to-tal bruges ikke på dansk, men der er der levn som løber tilbage til sprogets rødder i proto-indoeuropæisk. I bretonsk findes dualis lyslevende. Her kan man se, hvad meningen har været med denne form, nemlig at betegne dobbeltheder, som er naturligt forekommende:

Eksempler på dualis i bretonsk:

  • Daouarn = "hænder" (når man vil beskrive begge hænder hos én person). Sammenlign dorn = "hånd" og dorniou = "hænder", (når man vil tale om mange personers hænder).
  • Daoul = "øjne" (begge hos én person), lagad = "øje" og lagadoù = "øjne" (flere personers)

På dansk har vi et par ord, som volder besvær, fordi de egentlig er dualis-ord. Det er ordene forældre og tvillinger. Vi ved godt, at man ikke kan sige "én forælder" og "én tvilling", men vi gør der alligevel, måske med et lille ironisk glimt i øjet, fordi vi har bruge for disse ikke-eksisterende entalsformer. Danske ord, som stadigvæk er i dualis/to-tal, er f.eks. „både” og „begge”.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: