Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Diskurs

  1. I lingvistikken betegner Diskurs en sproglig enhed, som består af flere sætninger så som samtaler, taler og tekster.
  2. I sociologien er diskurs en institutionelt funderet måde at tænke på; en social ramme der definerer, hvad der kan siges om et givent emne. Der kan dog godt eksistere flere diskurser omkring det sammen emne mellem forskellige sociale grupperinger.

Diskurs er tæt forbundet med forskellige teorier om magt, hvor det at kunne definere diskursen tit sidestilles med det at definere virkeligheden selv. Der foregår en stadig kamp om ordene, der skal beskrive verden; tænk f.eks. på forskellen mellem at blive kaldt terrorist eller frihedskæmper.

Diskursanalyse er studiet af sprogbrugen som den manifesterer sig indenfor et kommunikerende fællesskab. Fokus ligger på at identificere og tolke de sproglige størrelser, som i de enkelte tilfælde karakteriserer og understøtter forståelsen af tale og tekst. Analysen vil typisk vægtes i forhold til f.eks. topologisk udvikling og sammenhæng i forbindelse med skrift og om f.eks. strukturen i turtagningen i forbindelse med tale. Diskursanalysen er som metode udviklet på tværs af en række discipliner: sociolingvistik, antropologi, sociologi og socialpsykologi. Selvom hver tilgang har sine egne vægtninger, har de alle det til fælles, at de ser sprog som social interaktion.

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: