Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Dinosaurus

Tilbage til: Biota, dyr, rygstrengsdyr, hvirveldyr, tetrapoder, krybdyr.
Dinosauria

T. Rex skull, picture taken at
Field Museum of Natural History,
Chicago
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Archosauria
Overorden: Dinosauria
Ordener
Saurischia
Ornithischia

Dinosaurier er en uddød gruppe af krybdyr der først opstod i slutningen af trias for ca. 230 millioner år siden. Dinosaurerne etablerede sig i sen-trias og begyndelsen af jura og blev i kraft af deres størrelse en dominerende dyregruppe. En position de holdt til slutningen af kridttiden, hvor de uddøde bortset fra den linie af små rovdinosaurer, der allerede havde udviklet sig til fuglene.

Det latinske navn Dinosauria for denne taxonomiske gruppe blev først foreslået af den engelske videnskabsmand Richard Owen i 1842. Ordet kommer af græsk 'deinos' frygtelig og 'sauros' firben eller øgle.

Table of contents
1 Overblik
2 Dinosauriernes inddeling
3 Varmblodede dinosaurer
4 Fjerede dinosaurer og fuglenes afstamning
5 Dinosauriernes adfærd
6 Uddøen
7 Dinosaurernes taksonomi
8 Se også
9 Referencer/kilder
10 Eksterne henvisninger

Overblik

Dinosaurerne varierede i størelse fra hønsestore arter til kæmpestore sauropoder. Argentinosaurus er for tiden det størst kendte landdyr nogensinde. Dog kan brachiosarusen Ultrasaurus på basis af måling af lårbensknogler have vejet op til 130 ton, hvilket ville give den titlen.

Visse andre krybdyr fra samme tidsalder kaldes også ofte for dinosaurer: heriblandt plesiosaurer der ikke er særlig nær beslægtet med dinosaurerne, pterosaurer, der hører til ornitosuchia, den samme af de to hovedlinier der udgår fra dinosauriernes thecodont-forfædre som dinosaurierne selv og krokodiller, der hører til crocodylotarsi, thecodonternes anden hovedlinie.

Indenfor archosaurierne udmærker dinosaurerne sig særligt ved formen på deres ankelknogler. De er også kendetegnet ved deres oprette gang, en egenskab, der dog er opstået flere gange uafhængigt af hinanden (og på forskellig vis) indenfor archosaurierne.

Dinosauriernes inddeling

Dinosaurierne opdeles i to ordenerer.

Saurischia

Saurischia (fra græsk øgle-hofte) er de dinosaurer, der i første omgang beholdt deres thecodont forfædres hoftestruktur. Deriblandt theropoderne (opret gående kødædere) og sauropoder (lang halsede planteædere. Den orden fuglene nedstammer fra!

ornithischia

'ornitschia' (fra græsk fugle-hofte) hovedsageligt ikke-opretgående planteædere. Den orden fuglene ikke nedstammer fra!

Varmblodede dinosaurer

Der har været en længerevarende debat om dinosaurernes temperaturregulering, først populariseret af Robert T. Bakker. Tidligere mente man, at dinosaurerne var ectotherme eller såkaldt 'koldblodede' ligesom alle nulevende krybdyr. Med fund af dinosaurer fra kolde klimaer, f.eks. Antarktis og med den gryende mistanke om, at fuglene nedstammede fra dinosaurerne, lå den tanke nær, at dinosaurerne var endotherme. Skeletternes bygning og knoglernes struktur sandsynliggør også at der har været tale om en meget aktiv livsform for visse dinosaurer, særlig blandt theropoderne.

Dinosaurernes nærmeste slægtninge pterosaurerne var sandsynligvis også endotherme, idet vi har fund af (en eller anden form for) hårklædning på disse. At deres nærmeste slægninge og deres ovelevende efterkommere fuglene er endotherme taler stærkt for endothermi hos dinosaurerne.

Men selvom nyere fund af dinosaurer med fjer afgør sagen til fordel for endothermi for disses vedkommende, kan vi ikke være sikre på, at alle dinosaurer var endotherme.

Fjerede dinosaurer og fuglenes afstamning

Der er i de senere år (siden 1990'erne) blevet fundet en del fjerede dinosaurer, måske et klart bevis for en forbindelse mellem dinosaurer og fugle. De fleste af disse fund er fra Kina, hvor fundsteder med de nødvendige omstændigheder til bevaring af fjer- og hudaftryk findes. Andre former synes at have en nopret hud med hårlignende strukturer.

Foreløbig er der fundet fjer hos sinosauropteryx, protarchaeopteryx, caudipteryx og confuciusornis, alle fra det nordlige Kinas Yixian formation. Familien dromaeosauridae synes særligt at have været velbefjeret, og visse forskere spekulerer på, om familien kunne nedstamme fra fugle. Mindst en dromaeosaurus, sinosauropteryx, har kunnet flyve, da den har svingfjer.

Samtidig finder man flere og flere af fuglenes særlige skeletale kendetegn hos små theropoder. Kendetegn, som man troede, var tilpasninger til flyvning dukker op hos former, der netop ikke er fugle. Udviklingen af flyvning hos fuglene eller deres dinosaurus-forfædre er således mere kompliceret end som så.

]]

Dinosauriernes adfærd

Dinosaurernes adfærdsmønstre kan til dels udledes af fundmaterialet, forstenede fodaftyk, sammenlåste "kæmpende" skeleter (velociraptor og protoceratops) og forstenede reder.

Pattedyr og dinosaurer skelnes fra hinanden ved at undersøge, om kæbeknoglerne er sammenvoksede eller ej.

Uddøen

Dinosaurernes uddøden har i lang tid stået som en af palæontologiens store gåder. I 1980'erne fandt Walter Alvarez tegn på, at der måske havde været et stort meteornedslag tidspunktet næsten samtidig med dinosaurernes uddøen for ca. 65,5 millioner år siden. Alt tyder på at en jern-nikkel meteor med en diameter på 10 kilometer slog ned på Yucatanhalvøen, hvorved det 170 kilometer brede Chicxulub krater opstod. Nedslaget har givetvis medvirket til dinosaurernes udryddelse. Det diskuteres stadig om dinosaurernes dominans var i en nedadgående fase, eller om de stadig trivedes helt op til udryddelsestidspunktet.

Nogen nyere modeller antyder, at dinosaurierne uddøde meget hurtigt på grund af varmen fra nedslaget og fra sekundære nedslag af udslynget materiale fra krateret, som spredtes over hele jorden. Andre teorier sætter dinosaurernes uddøen i forbindelse med øget vulkansk aktivitet (muligvis forårsaget af Chicxulub-meteoret), faldende iltniveau i

atmosfærenn og faldende temperaturer. 

De overlevende fra masseudrydelsen synes at have været små gravende dyr og vandlevende dyr der har været beskyttet af vandet. Dinosaurerne var ingen af delene. Andre grupper end dinosaurierne forsvandt også, således ammonitter, mosasaurer, plesiosaurer, pterosaurer, visse skildpadder and krokodiller, de fleste fugle-, og mange pattedyrgrupper.

Målinger fra Nordjylland tyder på, at havdyrene uddøde 50.000 år senere end landdyrene, og at havdyrene uddøde på grund af forsuring af overfladevandet som følge af vulkanudbrud i Indien.

Dinosaurernes taksonomi

Dinosaurierne inddeles i to hovedordener, saurischia og ornithischia efter hofteregionens form.

SUPERORDER DINOSAURIA

  • Order Saurischia
    • ?Herrerasauridae
    • Theropoda
      • Incertae sedis: Dilophosaurus, ?Saltopus
      • Coelophysoidea (e.g. Coelophysis, "Syntarsus", Procompsognathus)
      • Ceratosauria (e.g. Ceratosaurus)
        • Abelisauridae (e.g. Abelisaurus, Indosuchus, Noasaurus, Carnotaurus, Majungatholus)
      • Tetanurae (e.g., Piatnitskysaurus)
        • Spinosauroidea (e.g. Spinosaurus, Megalosaurus, Baryonyx)
        • Carnosauria (e.g. Xuanhanosaurus, Acrocanthosaurus)
          • Sinraptoridae (e.g. Metricanthosaurus, Sinraptor)
          • Allosauridae (e.g. Allosaurus)
            • ? Carcharodontosaurinae (e.g. Carcharodontosaurus, Giganotosaurus)
        • Coelurosauria (e.g. Coelurus, Ornitholestes, Compsognathus, Sinosauropteryx)
          • Tyrannosauroidea (e.g. Aviatyrannis, Dryptosaurus)
            • Tyrannosauridae (e.g. Tyrannosaurus, Albertosaurus, Tarbosaurus, Gorgosaurus, Daspletosaurus)
          • Ornithomimosauria (e.g. Ornithomimus, Struthiomimus, Gallimimus, Deinocheirus)
          • Alvarezsauridae (e.g. Mononykus, Shuvuuia)
          • Segnosauria (e.g. Segnosaurus)
            • Therizinosauridae (e.g. Therizinosaurus)
          • Oviraptorosauria (e.g. Caudipteryx)
            • Oviraptoridae (e.g. Oviraptor, Khaan)
          • Deinonychosauria (e.g. Variraptor, Microraptor, Sinornithosaurus)
            • Troodontidae (e.g. Troodon (=Stenonychosaurus), Saurornithoides)
            • Dromaeosauridae (e.g. Utahraptor)
              • Dromaeosaurinae (e.g. Dromaeosaurus)
              • Velociraptorinae (e.g. Deinonychus, Velociraptor Saurornitholestes)
          • Aves (fugle)
    • Sauropodomorpha
      • Prosauropoda
        • Plateosauridae (e.g. Plateosaurus)
      • Sauropoda
        • ? Anchisauridae
        • ? Melanorosauridae

Se også

Referencer/kilder

Eksterne henvisninger

Billeder



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: