Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Den sorte død

Den sorte død formodes at være et udbrud af sygdommen byldepest i det 14. århundrede med det første angreb i Messina 1347. Den sorte død spredte sig som en epidemi, og den første bølge dræbte ca. 42 millioner mennesker, hvad der rundt regnet svarer til halvdelen af Europas daværende befolkning. Hver af de følgende epidemier ramte mindre hårdt i takt med, at befolkningen opbyggede resistens mod sygdommen. Det sidste angreb ramte - med skæbnens ironi - Messina i 1743. Derefter er sygdommen ikke set i Europa.

Alternative forklaringer

I de seneste år er man kommet i tvivl om den gængse forklaring på den sorte død. En række forhold gør, at man i stedet er begyndt at arbejde ud fra en teori om, at den snarere skyldes et virus (af ebola-typen):
  1. Sygdommens ufatteligt hurtige spredning (op til 8 km/døgn) i forhold til spredningsraten ved nutidige udbrud af byldepest, forårsaget af Yersinia pestis
  2. Sygdommens udbredelse til det fuldstændigt rottefrie Island
  3. Et fund af byldepest-DNA fra en middelaldergrav er draget i tvivl og andre undersøgelser har ikke fundet byldepest-DNA (Gilbert 2004)

Disse kendsgerninger peger mod en smitte direkte fra menneske til menneske, og en inkubationstid, som var lang nok til, at smittede, men endnu ikke syge mennesker kunne nå frem til endnu ikke ramte områder. Undersøgelser i England (Scott & Duncan 2000) peger på en inkubationstid på 37 døgn, hvad der stemmer godt med virus som sygdomsårsag. Det stemmer også godt overens med, at byen Venezia fik fjernet pesten ved at gennemføre en karantæne på 40 døgn for alle tilrejsende.

Henvisninger og referencer

  1. Salmonsens konversationsleksikon
  2. Was the Black Death caused by Yersinia pestis?, Prentice og andre (2004).
  3. "Absence of Yersinia pestis-specific DNA in human teeth from five European excavations of putative plague victims", Gilbert og andre i tidsskriftet Microbiology (2004).
  4. Biology of Plagues, Scott & Duncan (2000).


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens konversationsleksikon 2. udgave (1915 - 1930). Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: