Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Den romersk-katolske kirke

Den romersk-katolske kirke (også kaldet den katolske kirke) er den største af de kristne kirker og verdens største trossamfund med næsten 1 mia. troende. Om læren eller livsholdningen bag den katolske kirke bruges ordet katolicisme.

Table of contents
1 Definitioner og doktriner
2 Organisation
3 Historie
4 Den romersk-katolske kirke i Danmark
5 Se også
6 Eksterne henvisninger

Definitioner og doktriner

Katolsk kommer af det græske ord katholikos der betyder almindelig, universel (egt. det der gælder til alle tider) og heri ligger selve grunden til de katolske kirkers selvforståelse: De er den samlede kristendom på tværs af alle skel (nationale, sociale, politiske etc.). Den katolske kirke regner sig for apostolsk dvs. at den i sit væsen og sin tradition bygger på apostlenes skrifter og at den er grundlagt af Jesus Kristus selv. Sammen med de andre katolske kirker er det grundlæggende at paven, Roms Biskop anerkendes som Kirkens overhoved.

Den romersk katolske kirkes teologiske doktriner er sammenfattet i Den Katolske Kirkes Katekismus. Den første udgivet 1566 og den seneste i 1992.

Organisation

Bispedømmerne

Den katolske kirke er organiseret i Bispedømmer. Biskopen har her det overordnede ansvar ind i mellem med hjælp fra flere hjælpebiskopper. Under bisperne står sognepræsterneerne der sørger for forkyndelsen i sognene evt. med hjælp fra kapellaner og diakoner.

Herudover findes en del selvstændige organisationer og bevægelser der sideløbende med Bispedømmerne spiller en overordentlig væsentlig rolle. munke og Nonneordener som regel knytte til en række klostre, og andre ordenssamfund.

Paven og kardinalkollegiet

For at holde sammen på denne store organisation samles alt i den katolske kirke centralt. Biskoppen i Rom varetager den højeste af alle poster, Peterembedet, der er opkaldt efter dets første holder: apostelen Peter. Roms biskop kaldes for Paven og er valgt af kardinalkollegiet. Kardinalerne er udpeget af paven, og efter en paves død vælger kardinalerne den nye pave.

Historie

Den katolske kirkes historie er tæt knyttet til europæisk historie. Nedenfor er derfor kun en liste over de væsentligste begivenheder i kirkens historie.
  • 1054Det store skisma. Den østlige og den vestlige kirke opsplittes.
  • 1309 - Pave Clemens V flytter den Katolske verdens centrum fra Rom til Avignon i Provence.
  • 1378 - Gregor XI vender tilbage til Rom. En ny pave vælges sideløbende i Avignon hvilket fører til det andet store skisma. Først under Konstanzkoncilet, der ender 1414, findes en ny, af alle anerkendt, pave.
  • 1517Reformationen og modreformationen. Martin Luther starter med sine 95 teser den største omvæltning i nyere tid da hans ideer fremtvinger en opsplitning af den samlede vestlige (latinske) kristendom med krig og forfølgelser som resultat.

  • 1929 - Paven indgår tre traktater med den italienske stat:
    • dels oprettes den selvstændige Vatikanstat,
    • dels indgås et konkordat, der regulerer katolicismens rolle i Italien,
    • og endelig kompenseres Pavestolen for de økonomiske konsekvenser af at Rom og den sidste rest af Kirkestaten i 1870 blev erobret af Italien.

Den romersk-katolske kirke i Danmark

Der er officielt omkring 34.000 katoliker i Danmark.

Se også

Eksterne henvisninger



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: