Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Danske stat

Når man i almindelig forstand taler om den "danske nation", plejer folk at opfatte det som den danske stat eller det danske samfund. Det vil sige den nuværende statsdannelse der mod syd afgrænser sig til Tyskland og mod nord og øst til de andre skandinaviske lande, Sverige og Norge.

Men nations-begrebet kan betyde mere end det. 'Nation' betyder egentlig 'fødsel' eller 'opvågnen', med andre ord: i en kulturhistorisk og statslig forstand, da det danske folk blev 'født' som nation.

Det er i vores historie sket første gang med krisen i 1848 og opgøret med Slesvig-Holsten. Sidenhen ved vigtige historiske øjeblikke som 1864, 1920 og 1940.

Den danske statsdannelse som vi kender den i dag er dog ikke identisk med tidligere tiders statsgrænser. Før 1658 var Danmark som stat ca. 40 % større end nu, med Skåne, Halland og Blekinge som en del af riget.

Men de er ikke i national forstand en del af Danmark som nation betragtet, da de ikke har været gjort til genstand for en national vækkelse eller som en del af det danske folks fødsel som nation.

De er snarere, som det sydslesvigske danske mindretal, at betragte som en del af de mange europæiske etniske mindretal, der har en oprindelig historisk tilknytning til et 'moderland'. Fx. de tyske mindretal i Østeuropa eller det serbiske mindretal i Bosnien.

Færøerne og Grønland er derfor heller ikke en del af den danske nation. De er med i rigsfællesskabet og som sådan tilknyttet den danske stat. Og det er noget ganske andet. De føler som grønlændere måske mere som en del af en eskimoisk nation, ligesom indianerne.

En række udvandrere, for eksempel i USA og Argentina, føler sig måske som danskere - men de er ikke i statsretslig forstand en del af den danske nation.

Det handler dog om følelser og identitet. Man er dansksindet - i kraft af den nationalfølelse man har som dansker. Men man kan sagtens have et andet fædreland, fx. som amerikansk statsborger, og alligevel føle sig som dansker.

Du tilhører mao. den nation du ønsker at være en del af. Og der kan således være flere nationaliteter på spil for den enkelte.

Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: