Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Danske Lov

Danske Lov blev underskrevet af Kong Christian den 5 den 15. april 1683.

Danmark fik dermed en lov, der gjaldt for hele Kongeriget. Hidtil havde der været 3 forskellige, de såkaldte landskabslove:

Jyske Lov for Fyn og Jylland, Sjællandske Lov for Sjælland, Møn, Lolland og Falster og Skånske Lov for Skåne, Halland, Blekinge og Bornholm, Jyske Lov var den yngste og blev derfor også brugt uden for Jylland.

Danske Lov er udstedt af Christian 5. på baggrund af enevoldsmagten (jus majestatis), der blev indført i forbindelse med Kongeloven af 1665.

Danske Lov er detaljeret og udførlig i sine bestemmelser, ganske i overenstemmelse med datidens () metode. Der var tale om en sammenskrivning af en række samfundsmæssigt vigtige problemstillinger, som før enten havde været reguleret ud fra sædvane eller ved landskabslovene.

Danske Lov giver således regler indenfor en række forskelligartede områder. På det strafferetlige område forsøger Dansk Lov, som noget nyt, at begrunde straf ud fra et forebyggelsessynspunkt. Reglen i Danske Lovs 3 bog, 19. kapitel, 2. afsnit (DL 3–19–2), danner stadig det centrale grundlag for en arbejdsgivers ansvar for en arbejdstagers uagtsomme og forsætlige handlinger, imens han er på arbejde.

Den vagte opsigt i udlandet og findes oversat til engelsk, latin, tysk og russisk. Loven skal imidlertid ses i sammenhæng med den europæiske retstradition, som siden 1100-tallet havde bevæget sig i retning af en større sammenskrivning af gældende sædvaner. Denne tradition påskyndedes af den katolske kirke.

Norge fik samtidig sin Norske Lov, der i form og indhold omtrent er identisk med Danske Lov.


Yderligere informationerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.
Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: