Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Curling

Curling er et spil der spilles på en isbane.

Table of contents
1 Reglerne
2 Curl
3 Fejning
4 Holdet
5 Historie
6 Links

Reglerne

I hver ende af banen er der en cirkel, der kaldes huset. Der spilles med to hold med 4 personer på hvert. Hvert hold har 8 sten som holdene på skift sender afsted fra den modsatte ende af banen. Det hold hvis sten lægger tættest på centrum, når alle sten er sat, har vundet "enden". I hver ende gives der point til det hold der har vundet enden, efter hvor mange af holdets sten der lægger tættest på centrum. Det hold der har vundet enden vil derfor kunne få alt mellem 1 og 8 point (sjældent). Hvis der ikke ligger nogen sten inden i huset gives ikke point til nogen af holdet.

Curl

Når en spiller sender en sten afsted gives denne sten en rotation med eller mod uret. Denne rotation gør at stenen ikke bevæger sig i en lige linje, men derimod i en buet linje. Derved kan man spille en sten ind bag en anden sten, for derved at beskytte den fra at blive slået ud af en af modstanderens sten. Denne rotation kaldes også Curl.

Fejning

Mens stenen bevæger sig op af banen kan man vælge at feje foran stenen. Dette gør dels at sten curler mindre og derfor ikke har så buet en bane, dels at stenen bevæger sig længere op af banen. Fejningen benyttes derfor til at finjustere stenens placering.

Holdet

Hver spiller på holdet har en fast plads, der ikke kan ændres i løbet af kampen. Disse er 1-eren som sætter de to første sten, 2-eren der sætter de næste 2 sten, 3-eren eller viceskipperen som sætter sten nr. 5 og 6 samt skipperen der sætter de 2 sidste sten. Skipperen er desuden den spillere der lægger strategien (sammen med viceskipperen), og angiver hvor de andre spiller skal sætte deres sten.

Der spilles typisk 8-10 ender i en kamp.

Historie

Curling har sandsynligvis sin oprindelse i Skotland, som også i dag er et af de toneangivnede lande inden for curling sporten. Det er dog ikke Skotland der har flest curlingspillere, men derimod Cananda hvor curling er en af de helt store sportgrene.

Danmark fik sin første vinter OL medalje da det danske hold, med Helena Blach Lavrsen som skipper, ved OL i Nagano i 1998 vandt sølv. Denne præstation gav desuden dansk curling et kraftigt ryk fremad, og var medvirkende til at der blev bygget deciderede curlinghaller i Hvidovre, Tårnby og Esbjerg.

Links

Dansk Curlingsforbunds hjemmesideDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: