Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Commodore International

Commodore International (også Commodore Business Machines, CBM) var en af pionererne i computerindustrien. I 1977 lancerede de en af de første fuldt funktionsdygtige og færdigsamlede personlige computere (PC'ere) eller mikrocomputere som de dengang kaldtes. Nogle kilder mener det var den første, men det er lidt usikkert hvem der var absolut først. De andre computere der muligvis gør Commodore PET (Personal Electronic Transactor) rangen stridig som den første færdigsamlede kommercielt tilgængelige computer er Apples Apple II og Tandys TRS-80. Det havde i nogen tid været muligt at købe forskellige computersamlesæt, men med PET'en var det muligt at tage en computer med hjem fra en forretning, slutte den til stikkontakten derhjemme eller på arbejdspladsen og gå i gang med at programmere eller udføre færdige programmer. Først i 1981 lancerede IBM deres IBM PC der blev stamfaderen til alle PC'ere med CPU fra Intel og styresystem fra Microsoft.

Commodore blev startet af den polsk-fødte Jack Tramiel i Canada. Før PET'en fabrikerede firmaet både kontormøbler, skrivemaskiner og regnemaskiner. Men i 1976 købte Commodore "MOS Technology" hvor Chuck Peddle havde designet CPU'erne 6501 og 6502. PET-computeren blev designet som en alt-i-en-computer hvor tastatur, kassettebåndoptager (til at lagre og indlæse programmer og data), skærm og den elektroniske indmad var samlet i et. Kraftigere computere fulgte i samme hoveddesign som den oprindelige PET, men med bedre tastatur, større skærm og eksterne diskettedrev i stedet for kassettebåndoptageren.

I 1981 lancerede Commodore VIC-20-computeren, baseret på samme 6502 CPU som PET'en men rettet mod hjemmemarkedet. Hverken skærm eller kassettebåndoptager fulgte med. I stedet kunne den tilsluttes fjernsynet og man kunne tilslutte sin egen båndoptager. VIC-20 blev senere erstattet af Commodore 64-computeren.

Omkring 1985 lancerede Commodore deres egen-udviklede IBM PC-kompatible computer, PC-10 og PC-20 (PC-10 havde kun diskettedrev til lagring af programmer og data, hvor PC-20 også havde en harddisk).

I 1986 lancerede Commodore den første Amiga-computer. Denne var ikke udviklet af Commodore selv, men af Amiga Inc. som Commodore købte. Amiga'en var en revolutionerende computer idet den havde speciel-designede kredsløb indbygget til at varetage funktioner såsom grafik og stereo-lyd. Den havde en grafisk brugerflade (GUI) og styresystemet var et multitasking-styresystem der kunne udføre flere programmer samtidigt.

Commodore havde meget forskellig success fra land til land. I Danmark var firmaet for eksempel i slutningen af 1980'erne nummer to efter IBM i salget af PC'ere. I England derimod fik Commodore aldrig success med PC-salget idet de blev regnet for firmaet med legetøjscomputerne. I et forsøg på at appellere til det professionelle kundesegment oprettede man "Commodore Networking Division" (CND) med kontor i Danmark. CND havde til opgave at få Commodores PC'ere Novell NetWare-certificeret og i det hele taget være et kompetencecenter for LAN-teknologi.

Ingen af Commodores tiltag hjalp og i 1994 gik Commodore i betalingsstandsning.

Se galleriet
»« i .Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: