Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Christoffer 3. af Bayern

Christoffer 3. af Bayern (Christoffer III), (26. februar 1416 - 6. januar 1448). Han var søn af grev Johan Pfals og Erik 7. af Pommerns søster, Catharina. Han var konge af Danmark fra 1440-1448, af Sverige fra 1441-1448 og af Norge fra 1442-1448. I hans ungdom gør han tjeneste under den tyske kejser. I 1437 anmoder det danske rigsråd Christoffer om at overtage den danske trone, efter at Erik af Pommern har trukket sig tilbage til Gotland. Christoffer indvilliger, og den 9. april 1440 bliver han hyldet som konge på Viborg Landsting.

Situationen i Danmark er særdeles vanskelig. Både Norge og Sverige har opsagt unionen. Og i 1441 gør de nordjyske bønder oprør. Efter hårde kampe erobrer bondehæren kongens fæstning Aggersborg, og bønderne sætter over Limfjorden. De forskanser sig ved Husby Hole bag en tredobbelt vognborg. Christoffers tropper lider et smerteligt nederlag den 3. maj 1441. Da Christoffer har brug for hæren andre steder, tilbyder han bønderne frit lejde til at drage hjem. De fleste tager imod tilbuddet, kun vendelboerne bliver tilbage. Den 8. juni går Christoffer endnu en gang til angreb på vognborgen og vinder en knusende sejr. Oprørernes ledere bliver henrettet, og oprøret er for en tid slået ned. Senere i 1441 får ærkebiskop Hans Laxmand forhandlet igennem, at Erik skal overtage den svenske trone, dog gives Finland og Öland i len til den svenske rigsforstander Karl Knutsson Bonde . Den 13. november bliver Christoffer hyldet som svensk konge. I 1442 får Hans Laxmand også forhandlet igennem, at Christoffer også skal være konge af Norge, og i 1443 bliver Christoffer kronet til konge af Danmark.

Efter at være blevet kronet genindfører Christoffer tiende i Jylland og på Fyn; det kan ikke afvises, at han er inspireret hertil af ærkebiskoppen. I 1443 får København en ny stadsret, der forbyder fremmede at handle med fremmede og at bruge udenlandsk valuta. Desuden bliver Øresundstolden genindført. hansestædernene er naturligvis ikke begejstrede, og de truer med at indgå forbund med Erik, der jo stadig sidder på Gotland. På et møde i 1445 bliver Christoffer tvunget til at stadfæste Hansestædernes privilegierr i Norge og Sverige. Vistnok som et led i denne aftale bliver Christoffer i september 1445Københavns Slot gift med markgreve Johann af Brandenburgs datter, Dorothea. Christoffer dør af feber på fæstningen Kernen (Kärnan) i Helsingborg den 5. januar 1448. Han bliver begravet i Roskilde Domkirke. Hans enke, Dorothea bliver i oktober 1449 gift med Christian 1 Hun viser sig at være en stor finansiel begavelse, som opnår at få mange slotte i pant. Hun dør i 1495.

Efter Christoffers død tilbyder Rigsrådet tronen til hertug Adolf VIII, men han peger i stedet på sin søstersøn, grev Christian af Oldenburg. Christian må udtrykkeligt love at overholde bestemmelsen i Valdemar Atterdags håndfæstning om, at "Sønderjylland aldrig må genforenes med resten af riget".

Efterfulgte: {} Efterfulgtes af:
{} {}

Kilder/henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: