Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Christian 9.

konge af den Glücksburgske (Lyksborgske) slægt 1863-1906. Valgsprog: Med Gud for ære og ret.

Christian 9. fødes den 8. april 1818Gottorp Slot som hertug Frederik Wilhelm af Glucksburg. I 1853 udpeget han som tronfølger, da kong Frederik 7 ikke har nogen efterfølger til tronen. I virkeligheden er det hans hustru, Louise af Hessen-Kassel, som han er blevet gift med i 1842, der som niece af Christian 8 har arveret til tronen, men nu nyder hendes mand godt af denne arveret. Den 15 november 1863 bliver han ved Frederik 7.'s død den danske konge af den nye kongeslægt, Glucksborgerne, under kongenavnet Christian 9. Han er konge af Danmark fra 1863-1906. Kongeparret får børnene: Frederik (8.), Vilhelm (Georg I), Valdemar og Alexandra, Dagmar og Thyra. Christian 9 er kendt som "Europas Svigerfar", idet hele fire af hans børn kommer til at sidde på europæiske troner: Hans ældste søn som Frederik 8., Alexandra som dronning af England gift med dronning Victorias ældste søn, Albert Edward, prins af Wales, Dagmar som kejserinde af Rusland gift med tsar Alexander III af Rusland (under navnet Maria Feodorovna) samt Vilhelm som Kong Georg I af Grækenland. I 1887 afslår prins Valdemar at blive konge af Bulgarien. Så i årenes løb afholdes mange og store familiefester på Fredensborg med børn, svigerbørn, børnebørn m.fl.

Som nævnt dør Frederik 7. i 1863 uden at efterlade sig arvinger. Dette benytter hertugen af Augustenborg til at udråbe sig til hertug Friedrich VIII af Schleswig-Holstein. Dette passer ikke Bismarck, som reagerer ved at erklære Danmark krig. Natten til 1. februar 1864 går preusserne og østrigerne over Ejderen med en talmæssigt overlegen styrke. Hertil kommer, at preusserne er udstyrede med bagladegeværer og riflede kanoner. Danskerne under de Meza afviser det første angreb ved Mysunde den 2. februar. Men stillingen er uholdbar, og de Meza beslutter at foretage en tilbagetrækning, før hæren bliver omgået. Denne gennemføres den 5. februar, men kommer til at koste generalen hans kommando, da den danske offentlighed ikke kan forstå, at Dannevirke må opgives uden sværdslag. Bagtroppen under Max Müller udkæmper en en hård kamp ved Sankelmark den 6. februar, mens hovedstyrken under general Gerlach forskanser sig ved Dybbøl. Efter en måneds bombardement stormes Dybbøl den 18. april 1864. Det lykkes at holde stand mod den knusende overmagt, og den 12. maj bliver der sluttet våbenstilstand, medens man afventer resultaterne af London-konferencen, som er åbnet i april. Danmark tilbyder at afstå strimmelen mellem Ejderen og Dannevirke, men dette er ikke tilstrækkeligt, og kampene genoptages, og den 29. juni 1864 falder Als. Kampen er umulig, og den 20. juli sluttes våbenhvile. Ved freden i Wien den 30. oktober må Danmark afstå Slesvig, Holsten og Lauenburg.

Christian 9. dør, 87 år gammel den 29. januar 1906 på Amalienborg og gravsættes i Roskilde Domkirke i Glucksborgernes kapel. Han efterfølges af sønnen Frederik 8.

Efterfulgte: {} Efterfulgtes af:
Frederik 7 Frederik 8

Kilder/henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: