Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Christian 6.

Dansk konge af den oldenborgske slægt 1730-1746. Valgsprog: For Gud og folket.

Christian 6. søn af Frederik 4 og Louise af Mecklenburg-Güstrow blev født i 1699. Han var konge af Danmark og Norge fra 1730-1746. Sønnens forargelse over faderens kvindeglade og bigamistiske levned førte til, at han som en af sine første regeringshandlinger omstødte faderens testamente og fratog enkedronning Anna Sophie Reventlow, Frederik 4.'s anden hustru, en stor del af den formue, hun arvede, og forviste hende til Clausholm, hvorfra kongen i sin tid lod hende bortføre. I 1721 giftede han sig med Sophie Magdalene af Brandenburg-Kulmbach.

Hans regeringstid var præget af økonomisk tilbagegang med misvækst og dårlige økonomiske tider, hvilket medvirkede til landmilitsens ophævelse i 1730. Masser af bønder benyttede den nye frihed til at flygte til byerne og slippe for det umenneskelige hoveriarbejde under tyranniske herremænd. Under hårdt pres fra godsejerne, der manglede arbejdskraft, blev stavnsbåndet indført i 1733. Stavnsbåndet forbød bønder mellem 14 og 36 år at forlade det gods, de var født på. Bønderne slap først af med det forhadte stavnsbånd 55 år senere. For at sikre høje priser på dansk korn gennemførtes i 1735 et forbud mod kornimport. Det gik især ud over nordmændene, der er afhængige af importeret korn.

I modsætning til sin rejselystne fader holdt den tungsindige og religiøse Christian 6. sig stort set hjemme, bortset fra et enkelt besøg i Norge og hertugdømmerne. Det resulterede bl.a. i, at han forbød enhver forlystelse om søndagen. I 1735 udstedte Christian 6. den berygtede helligdagsforordning om tvungen kirkegang, hvor pligtforsømmelser medførte bøder eller ophold i gabestokken. Han var en sky og indesluttet natur, der holdt sig på afstand af offentligheden. Med tiden stivnede livet ved hoffet i kedsommelig ensformighed. Musikken ved hoffet var religiøs, man dansede ikke, og kongen deltog, både af helbredsmæssige og religiøse grunde, kun sjældent i de kongelige jagter. 1734-1736 lod kongen den unge hofbygmester Lauritz de Thurah bygge det smukke barokslot Eremitageslottet i Jægersborg Dyrehave som jagtslot. For at understrege enevældens værdighed lod Christian VI opføre flere prestigebygninger, heriblandt det første Christiansborg. Disse byggerier finansieredes af Øresundstolden, men er med til at underminere statsfinanserne. I 1736 oprettes forløberen for Nationalbanken, den seddeludstedende Kurantbank, for at fremme vareomsætningen.

Christian 6. døde 6. august 1746, kun 46 år gammel. Han blev gravsat i Roskilde_Domkirke og efterfulgtes af sin søn, Frederik 5

Efterfulgte: {} Efterfulgtes af:
Frederik 4 Frederik 5

Kilder/henvisninger


Denne artikel var dagens artikel den 30. november 2004.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: