Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Chicxulub

Chicxulub krateret er et gammelt nedslagskrater, hvor halvdelen ligger under jorden inde på halvøen Yucatan i Mexico og den anden halvdel ligger under havbunden ud for halvøen. Centrum findes omtrent dér, hvor byen Chicxulub ligger. Undersøgelser har vist, at begivenheden fandt sted i den sidste del af kridttiden for ca. 65 millioner år siden.

Nedslaget og dets følger

Meteoritten anslås til at have været omtrent 10 km i diameter, og nedslaget fremkaldte kæmpestore tsunamier, som bevægede sig i alle retninger. Støv og andre partikler nåede højt op i atmosfæren, hvor de lukkede af for sollyset. De efterfølgende, bratte fald i temperaturen overalt på Jorden svarer til den atomvinter, der vil blive følgen af en atomkrig.

Udslettelse af dinosaurerne

Tidspunktet er i god overensstemmelse med den teori, der er blevet fremsat af fysikeren Luis Alvarez, og hans søn, geologen Walter Alvarez, som kan forklare udslettelsen af dinosaurerne. De påstår, at det voldsomme fald i antallet af arter (det gælder også for andre end dinosaurerne) kan være forårsaget af netop sådan en stor meteorit.

Hovedbeviset ligger i et tyndt, iridiumholdigt lag, som adskiller kridttidens lag fra tertiærtidens overalt på jorden (K/T-grænsen). Iridium er et sjældent metal på Jorden, men almindeligt i meteoritter. Man forestiller sig, at begivenhedsforløbet i forbindelse med nedslaget er helt eller delvist skyld i det voldsomme tab af arter netop ved overgangen mellem kridttiden og tertiærtiden. Teorien er i dag accepteret af stort set alle forskere.Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: