Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Bajkonur-kosmodromen

Bajkonur kosmodromen (sovjetisk; rumcenter og er nu under russisk kontrol, selvom den ligger i Kasakhstan. Det ligger omkring 200 km øst for Aralsøen i den sydlig-centrale del af Kasakhstan.

Navnet Bajkonur var valgt for med vilje at forvirre Vesten. I virkeligheden ligger rumcentret tættere på byen Tyuratam, og dette navn blev tidligere ofte brugt i vestlig litteratur.

Rumcentret blev bygget i midten af 1950'erne til langtrækkende missiler og blev senere udvidet til håndteringen af rumraketter. I nærheden skød en by op med lejligheder, skoler, forretninger m.m. for dem, der arbejder på rumcentret. I 1966 blev den døbt Leninsk men i 1995 blev den omdøbt til Bajkonur.

Mange historiske flyvninger er startet fra Bajkonur: den første kunstige satellit blev sendt op den 4. oktober 1957, den første bemandede rumflyvning af Jurij Gagarin den 12. april 1961, og den første kvinde i rummet, Valentina Tereshkova, i 1963.

HenvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: