Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Avis

En avis er en publikation trykt på billigt, tyndt papir, som gør den nem at arbejde med i alle faser af dens korte livscyklus; fremstilling, distribution, læsning, bortskaffelse. Typisk udkommer en avis dagligt (heraf betegnelsen dagblad), hvor den ene dags avis så tænkes at afløse den foregående dags.

Den første danske avis var Den Danske Mercurius. Den var skrevet på vers, og udkom månedligt fra 1660 til 1677, hvor dens udgiver Anders Bording døde. Den næste danske avis var Berlingske Tidende, der startede i 1749. Dengang kom avisen to gange om ugen, og fra 1841 udkom den dagligt.

Udgivelsestidspunkter

Historisk set har alle udgivelsestidspunkter været i spil; morgen, formiddag, frokost, eftermiddag og aften. Ændringer i udgivelsestidspunkt er noget man omgås med stor forsigtighed i avisbranchen, men de seneste årtiers trend er gået mod, at skulle der ændres noget, så skulle det gå mod morgenudgivelser.

Der findes ugeaviser, men Weekendavisen står efterhånden tilbage som den eneste landsdækkende ugeavis med seriøst redaktionelt stof i større målestok. Til gengæld eksisterer der en underskov af lokale ugeaviser, som mange gange er kædet sammen med reklamer tilbudsaviser og lokal rubrikannoncering.

Indhold

Avisernes indhold kan formmæssigt deles i to store overordnede grupper: Den ene gruppe er det redaktionelle/journalistiske indhold. Det handler om artikler med nyheder, interview, aktualitetsstof, reportager, baggrundsorientering og debat m.v. Den anden gruppe af indhold udgøres af annoncerne. Her kan der skelnes mellem den klassiske informerende/bekendtgørende rubrikannonce og så den mere salgsorienterede reklameannonce.

Emnemæssigt arbejdes der i det redaktionelle indhold med en lang række af stofområder. Blandt de mest dominerende kan nævnes politik, personer, erhverv, kunst og kultur, kriminalstof og sport. Enkelte aviser dyrker dog også specialområder som for eksempel fodbold, fotografi og andre hobbyer, men her ligner det mere et tidsskrift/magasin.

Fremstilling

Avisfremstilling var tidligere knyttet til typografer, bly og rotationspresser - men i dag kan en avis fremstilles næsten 100% elektronisk - med undtagelser af de sidste processer: trykning og distribution.

Distribution

Internet-udviklingen har ført elektroniske avisudgaver med sig, hvor dele af avisen gengives evt. med specialaftaler vedr. dybere liggende artikler.

Se også


Denne artikel var dagens artikel den 15. maj 2005.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: