Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Als

Als er en ø beliggende øst for Jylland med et areal på 321 km². 165 km i omkreds. Øen afgrænses af Alssund, Alsfjord, Lillebælt og Flensborg Fjord. Øen opdeles i Nørre Herred, betående af Nordborg Kommune, med sognene Egen, Havnbjerg, Nordborg, Oksbøl og Svenstrup. Als Sønder Herred, med kommunerne: Augustenborg og Sydals med halvøen Kegnæs, dertil kommer Sønderborg.

Øen er forbundet med Jylland med Christian den X bro i Sønderborg (1935) og Alssund Broen (1981). Der er færge fra Ballebro til Hardeshøj, fra Søby på Ærø til Mommark og fra Bøjden til Fynshav.

Als er en frugtbar ø, i dag med intensiv svineavl. Øen var tidligere kendt for sine frugtplantager, hvoraf der endnu er nogle få i drift.

Vestkysten har mange indskæringer, Hørup Hav, Augstenborg Fjord og Dyvig. På østkysten ligger langs med Lillebælt den 700 ha store Nørreskov.

Øen er tæt befolket: 57.272 indbyggere (pr. 1. januar 2003), svarende til 178 indb. pr. kvm. Nordborg Kommune med 14.000 indbyggere er sæde for en række store virksomheder med Danmarks største industrivirksomhed Danfoss i spidsen. Danfoss ca. 5.500 ansatte i kommunen, Saur-Danfoss ca. 1.850 ansatte, Linak knap 1.000 ansatte.

Historie De mange bopladsfund vidner om at øen har været beboet fra ældre stenalder. Fra bronzealderen kendes Hjortspringbåden. I middelalderen var øen præget af en række herremænd, der beherskede hver deres egn fra lokale borge. Christian 3 søn hertug Hans fik øen som hertugdømme og han købte adelen ud. Senere blev øen delt op i flere mindre hertugdømmer, der dog ikke i længden var levedygtige og derfor gik fallit. I 1700-tallet blev hertugen af Augustenborg øens væsentligste person. Hertugdømmet blev inddraget af kronen efter augstenborgernes landsforræderi i 1848. Under nationalitetskampen fra 1848 til 1920 var øens befolkning afgjort dansk. Efter 1920 har øen været præget af voksende industri. Især efter 1945 hvor Danfoss voksende til en international koncern.

Med den ny kommunalreform, bliver øen en del af region Sydjylland-Fyn og en kommune sammen med Sundeved og Broager kommune, muligvis også Gråsten.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: