Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Adolf Hitler

Adolf Hitler (20. April 1889 - 30. April 1945) var Tysklands diktator (fører og rigskansler) fra 1933 til 1945. Han var født i den østrigske by Braunau am Inn som søn af en østrigsk toldfunktionær. Barndom: "Han bliver en dag en stor mand". Det ville ingen have sagt om Hitler, da han blev født .D 20 april 1889 i braunau en lille by i Østrig-Ungarn nær grænsen til Tyskland. Adolf Hitler kom ikke fra Tyskland, men flyttede fra Østrig til Tyskland Også kaldt fremmedtysker. Han så aldrig sine 3 søskende der døde som nyfødte. Fra et af farens tidligere ægteskaber havde han 2 ældre søskende og dem satte han stor pris på.Hitlers far ville gerne give sin dreng en god opdragelse og en "god" opdragelse var dengang en "streng opdragelse. Hitlers mor Klara Pölzl var kun 30 og Alois var 50 år, da Hitler blev født. Men det skete tit, at Hitler og hans far var uvenner De skændtes meget om Hitlers arbejde i skolen. For det gik ikke så godt for ham. Hitler fulgte ikke med i timerne og han var meget doven. Da Hitlers far døde, holdt han op med at gå i skole.

Ved udbruddet af den 1. verdenskrig opholdt Hitler sig i München, hvor han ernærede sig bl.a. ved at farvelægge postkort. Han meldte sig straks ved krigsudbruddet til den bayerske hær. Han var kurer, hvilket var meget farligt, han blev derfor såret, første gang i 1916, og senere umiddelbart før krigens slutning blev han blindet af gas. Han fik Jernkorset af Førstegrad for sin kurertjeneste. Mens han lå på lazarettet i Pommern oplevede han Tysklands sammenbrud, hvilket angiveligt gjorde et så stærkt indtryk på ham at han opgav enhver tanke om at blive kunstner og i stedet rejste til München for at kaste sig ud i politik.

I 1919 blev han medlem nr. 555 af "Det tyske arbejderparti" (da de begyndte partiet ved 500, så partimedlem nr. 1 var nr. 500) og det 7. medlem af partiets eksekutivkomite. Med ham som leder udviklede det sig til det Nationalsocialistiske Tyske Arbejderparti (NSDAP). Den 9. november 1923 forsøgte han med sine tilhængere og general Erich Ludendorff gennem et kup i München at vinde magten, men kupforsøget blev slået ned af rigsværnet foran Feldherrnhalle, og Adolf Hitler blev i april 1924 idømt 5 års fængsel og indsat i Landsberg fængslet (men han blev frigivet allerede i december måned samme år). I fængslet dikterede han til sin nære kampfælle Rudolf Hess bogen Mein Kampf - et programskrift for den nazistiske bevægelse.

Han opnåede tysk statsborgerskab, så han kunne stille op som modkandidat til Paul von Hindenburg ved rigspræsidentvalget. Herefter forhandlede han med Hindenburg om overtagelse af magten. I 1933 blev han udnævnt til von Schleichers efterfølger som rigskansler og hermed var vejen åben for for opnåelse af diktatorisk magt. Ved Hindenburgs død i 1934 forenede Hitler embedet som rigskansler med rigspræsidentembedet under titlen rigsfører (eller fører, tysk: der Führer).

Adolf Hitler begik, efter at være blevet viet til sin mangeårige elskerinde Eva Braun, selvmord den 30. april 1945 i ruinerne af det tyske rigskancelli i Berlin, mens sovjetiske tropper nærmede sig området. Forinden havde han skrevet sit politiske testamente, hvori han blandt andet havde udnævnt storadmiral Karl Dönitz til sin efterfølger.

Lad os også lige nævne, at Hitler i 1938 og frem annekterede først Østrig og Tjekkoslovakiet for senere at angribe Polen, hvorved han udløste 2. verdenskrig.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: