Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Aborre

Tilbage til: Biota, dyr, rygstrengsdyr, hvirveldyr, strålefinnede fisk, pigfinnefisk, aborrefamilien.
Aborren (Perca fluviatilis) er den mest almindelige fisk i Danmark. Den er i næsten alle søerer og i næsten alle dammeme, men findes også i vandløb. Om sommeren lever aborrer inde på lavt vand, hvor der er mange planter, så den kan gemme sig, og hvor den kan finde småfisk og insekter, som den lever af.

En aborre er for det meste 20-30 cm lang. Men den kan blive meget længere, nogle gange kan den blive 50 cm lang, men det er ikke særlig tit den bliver så stor. Aborren har brystfinner, og de sidder lige bag ved hovedet. Aborrens krop er dækket med skæl. Hen over siderne har den 5-7 striber, og det gør, at man ikke så let kan se den mellem vandplanterne.

Ligesom andre fisk ånder aborren gennem gæller, den har fire gæller bagest i munden, de er dækket af gællelåg. Gællebladene er fyldt med blodårer, og de ligger sådan, at de kan nå at optage ilten, der er i vandet. For at få frisk vand til sine gæller sluger aborren en mundfuld vand hele tiden. Når den lukker munden, presses vandet bagud, så det kommer forbi gællerne, og til sidst kommer det ud af gællelågene. Hvis den er et sted, hvor der ikke er nogle planter, og vandet er stillestående, har den svært ved at ånde. Den skal hele tiden svømme for at få frisk vand og ilt.

Aborren kan ikke lide at være alene, fordi når den er sammen med andre aborrer, er det lettere at undgå de dyr, der kan æde dem. En af aborrens fjender er gedden.

Når det er efterår svømmer aborren væk fra det sted, den har været hele sommeren, så svømmer den ud, hvor der er dybere, hvor vandet ikke så let fryser til is helt ned til bunden, og den bliver der hele efteråret og vinteren. Den kommer ikke ind på lavt vand, før det bliver forår i april-maj måned.

Der er tit mere end én han om en hun, men det er lige så normalt, at der kun er én han, der følger efter en hun. Når vandet er 7-8 grader, begynder hunnen at lægge æg. En lille hun lægger ca. 4.000 æg, og en stor hun kan nå op på 300.000 æg. Mange af æggene bliver ædt af søens andre dyr, men nogle bliver tilbage. Efter 2-3 uger begynder ungerne at komme frem. De er kun 6-7 mm lange. Hvis ungerne lever i en sø, hvor der er føde og ilt nok, varer det 3-4 år, før de kan få unger. På det tidspunkt er aborren 15-20 cm lang. Men hvis de vokser op i en sø, hvor der kun er lidt føde og ilt, måske på grund af forurening, bliver de voksne aborrer kun 8-10 cm lange, selvom de er 5-6 år gamle, og de bliver aldrig større.

Kilder/HenvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: